- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodać cukier i miksować, gdy piana będzie lśniąca dodawać po
jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do
ciasta na przemian z olejem i wodą, mieszając łyżką po każdym dodaniu.
Gdy składniki ciasta się połączą odlać połowę ciasta do drugiej miski.
Do jednej części ciasta wmieszać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki
mąki.
Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Na
środek tortownicy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto
wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki
jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić ciasto i piec 20 minut, po tym
czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.
Ciasto się piecze, a ja chce wam podać kilka wskazówek niezbędnych w kuchni:
1. Ciasto z dodatkiem proszku, musi być upieczone natychmiast, bo inaczej opadnie. Aby po upieczeniu nie wyschło zbyt szybko, należy przechowywać je pod przykryciem wraz z połówka jabłka.
2. Kiedy używamy folii aluminiowej do pieczenia mięsa czy ciasta należy pozostawić jej matową stronę na zewnątrz potrawy. Błyszczącą stronę, która przylega do ciasta należy nasmarować tłuszczem, aby się nie przyklejała.
3. Jakość mąki można sprawdzić ściskając ja w palcach. Dobra mąka zlepi się, zła - nie.
4. Do smarowania formy do pieczenia zamiast margaryny lepiej stosować olej, wtedy ciasto nie przypali się od spodu.
5. masło dodawane do ciast i kremów łatwiej się uciera po dodaniu szczypty mąki.
6. Białko łatwiej ubić na pianę, jeśli będzie miało temperaturę pokojową.
7. Ciasto nie przylepia się do wałka, jeśli przed wałkowanie przykryjemy je folią. Ręce należy zwilżyć olejem, aby nie przylepiało się do nich. Można tez wałek włożyć na godzinę do zamrażarki.
8. Surowe żółtka można przechowywać w lodówce jeśli polejemy je olejem.
9. Tort można ładnie pokroić rozgrzewając nóż w gorącej wodzie.Podobnie gorącym nożem rozsmarowywujemy masy i polewę na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz